Bedrijfsnaam

Het opstellen van een arbeidscontract, waar rekening mee houden?

Geplaatst op

Op het ogenblik dat je als onderneming een bepaalde (extra) werkkracht in dienst wenst te nemen spreekt het voor zich dat er daarvoor een arbeidscontract dient te worden opgemaakt. Door middel van een dergelijke overeenkomst worden er verschillende belangrijke bepalingen vastgelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld in aangegeven welke functie de persoon in kwestie gaat bekleden, wat de (vaste) werkplaats is evenals welke verloning er wordt ontvangen. Bovendien zal er door middel van een dergelijk contract ook worden bepaald hoelang de overeenkomst precies kan bestaan, etc. Ga jij ook voor het eerst een personeelslid aannemen in je bedrijf en zou je graag alles te weten willen komen over het opstellen evenals de inhoud van een arbeidscontract? Lees dan vooral snel verder!

Wat moet er allemaal in een arbeidscontract worden opgenomen?

Een arbeidscontract is in de praktijk niet zelden een behoorlijk lijvig document. Dat heeft te maken met het feit dat er heel wat verschillende vormen van informatie in moet worden opgenomen. Zo moet er bijvoorbeeld duidelijk in worden vermeld wat de arbeidsduur is, hoeveel salaris de werknemer zal ontvangen, hoe de vakantie wordt geregeld en wat de te volgen gang van zaken is wanneer er sprake is van een mogelijks ontslag. Door al deze verschillende (en nog heel wat andere) zaken vast te leggen in een arbeidsovereenkomst zal je kunnen vaststellen dat je altijd over een solide, wettelijke basis beschikt om op terug te kunnen vallen. Dit creëert niet alleen heel wat zekerheid bij het bedrijf dat het personeelslid gaat aannemen, maar uiteraard ook bij de werknemer zelf. Op deze manier sla je dan ook eigenlijk twee vliegen in één klap.

Hoe flexibel mag een arbeidscontract zijn?

Het is zeker niet juist dat een arbeidscontract altijd alles tot in de puntjes vast moet leggen, integendeel. Tegenwoordig wordt er door heel wat bedrijven dan ook gebruik gemaakt van zogenaamde flexibele arbeidscontracten. Het gaat hierbij om overeenkomsten die specifiek zijn bedoeld om bijvoorbeeld tijdelijke werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ook wanneer er bijvoorbeeld plots sprake is van een tekort aan personeel dat moet worden opgevangen zal je tot de vaststelling kunnen komen dat een flexibel arbeidscontract een uitstekende oplossing kan betekenen. Ben je dus met andere woorden op zoek naar een tijdelijke oplossing waarbij je behoeften hebt aan meerdere (extra) personeelsleden? Dan is het ook in dat geval perfect mogelijk om daarvoor een passend arbeidscontract te laten opmaken.

Zelf een arbeidscontract opstellen of toch maar uitbesteden?

Van belang in geval van mogelijke problemen met het personeelslid in kwestie is uiteraard dat je terug kan vallen op de inhoud waar het opgestelde arbeidscontract over beschikt. Dat spreekt voor zich, maar in de praktijk heeft dit niet zelden behoorlijk wat voeten in de aarde. Dit is dan het gevolg van het feit dat er bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst verschillende bepalingen zijn opgenomen die niet stroken met de wetgeving. Daarnaast kunnen er in het contract ook bepaalde tegenstrijdigheden zijn terug te vinden die zorgen voor twijfel. Wil je dergelijke vervelende situaties voorkomen? Dan zal het al snel duidelijk worden dat je er eigenlijk beter voor kiest om het opstellen van een dergelijk belangrijk document over te laten aan www.rocketlawyer.com.

Gerelateerde berichten

Bouw beveiliging: de perfecte combinatie van winkel en surveillance

Bij het opzetten van een winkel is beveiliging een van de belangrijkste factoren die niet over het hoofd mag worden gezien. Of je nu een klein...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden